avec-papiers.be Rotating Header Image

Interviews & Reportages

interviewOmdat er mensen rondlopen die een aardige brok van de geschiedenis van dit land kennen of daar zo hun persoonlijke visie op hebben, of omdat sommigen bevoorrechte getuigen waren van bepaalde gebeurtenissen, durf ik hen al eens een microfoon onder de neus te duwen wat eenvoudige of lastige vragen te stellen. Ook mijn reportages over Haïti vind je hier terug.

bekijk het fotoverslag   Reportage van een betoging voor de nieuwe wet op het minimumloon (9’43”) – FRANCAIS

Reeds maanden protesteren de universiteitsstudenten tegen de hervormingen in de universiteiten. Sedert begin juni 2009 mobiliseren ze ook voor de publicatie in het staatsblad van de wet op de verhoging van het minimumloon tot 200 Gds (minder dan 4€) per dag. De opnames van deze reportage werden gemaakt begin juli en brengt een sfeerverslag van de betoging. U hoort allereerst een student die me te woord stond, vervolgens Camille Chalmers, professor economie, die eveneens mee manifesteerde.

PAPDA  Interview Camille Chalmers (22’01”) – FRANCAIS

De econoom Camille Chalmers is uitvoerend directeur van het Plateforme Haïtienne de Plaidoyer pour un Développement Alternatif (PAPDA). Hij is prominent voorstander van een integratie in het Venezolaans initiatief ALBA. Hij gaf een persconferentie op 14 april 2009 naar aanleiding van de donorenconferentie in Washington diezelfde dag. Chalmers maakt zich voornamelijk druk in het feit dat terwijl de hele westerse wereld afstand doet van de neoliberale dogma’s Haïti nog steeds dezelfde voorwaarden krijgt opgelegd. Het rapport van Paul Collier wordt daarbij sterk bekritiseerd, evenals de schuldenlast, voor een groot deel een erfenis van het Haïtiaanse volk voor de zonden van de Duvaliers en liberale voorwaarden die het land verder de dieperik in duw(d)en.

  Interview Mark Schuller (11’57”) – ENGLISH

Mark Schuller is professor aan de Universiteit van York City in New York. Hij verbleef in Haïti gedurende de woelige periode tussen 2003 en 2005 in het kader van het onderzoek voor zijn doctoraal proefschrift. Hij was in april 2008 ook getuige van wat in onze pers werd omschreven als “voedselrellen”. Volgens Schuller waren dit geen voedselrellen, maar rellen waarin de opgekropte woede van de Haïtianen naar boven kwam over de schending van de soevereiniteit van het land en de neoliberale maatregelen die Haïti nog steeds uitmergelen.

Schuller stelt dat de Haïtianen vooral woedend werden na een toespraak van VN secretaris-generaal Ban Ki Moon in april 2008. Die vertelde bij zijn bezoek aan het land doodleuk dat de Haïtiaanse economie nog nooit zo goed had gedraaid als ze toen draaide. Een totale ontkenning van de realiteit en een kaakslag voor de meerderheid van de Haïtianen die niet genoeg geld hadden om eten te kopen op een markt die door de verregaande liberalisering gedomineerd wordt door buitenlandse import. Ban Ki Moon verklaarde vervolgens dat de veiligheidssituatie in het land enorm verbeterd is, maar dat de aanwezigheid van de VN-troepen in het land moest verlengd worden. “Niemand,” aldus Schuller, “niet één enkel persoon met wie ik sprak en die geen deel uitmaakt van de Haïtiaanse elite is die troepen goed genegen. Voor hen zijn het bezettingstroepen, een pijnlijk bewijs dat dit land bezet is, dat het land niet kan beslissen wat het zelf wil. Ze haten die troepen.

Lees ook: Het artikel van Schuller op Worldpress.org dat aan de basis lag van dit interview