avec-papiers.be Rotating Header Image

Haïti soundscapes

Hieronder een selectie soundscapes uit Haïti. Voor de niet kenners: soundscapes, of nog paysages sonores zijn een soort van films, maar dan enkel met geluid. In mijn geval gaat het over geluiden die opgenomen werden in een natuurlijk milieu. Soms komt er montage  bij kijken, soms ook niet. Het gaat van tsjilpende vogeltjes over straatventers tot wild geclaxonneer in het verkeer.

  Fruitverkoopsters (3’55”)

Toen we terugkwamen van één van de verplaatsingen in het kader van mijn job stopten we ergens op een bergpas waar onze auto meteen bestormd werd door een stel verkoopsters van mandarijnen, appelsienen, shadeks (lokale pompelmoes), papaya’s en dergelijke meer. Nadat we eerst enkele minuten vanuit de auto onderhandelden, bleken mijn medepassagiers er van overtuigd dat ze betere prijzen kregen als ze zouden uitstappen. Enkele meters  verderop zaten inderdaad nog meer verkoopsters. Bikkelharde onderhandelingen over enkele vruchten. Toen we weer verktrokken hadden we minstens 30 kilogram aan fruit bij. Fruit dat in de hoofdstad meteen een pak duurder verkocht wordt.

digitale_kerstmis  De buren links (0’55”)

  De buren rechts (1’06”)

Mijn beide sympathieke buren hebben lichtjes opgehangen in een krans of aan een plastic kerstboom. Geen enkel probleem mee, ze doen maar. Maar ze vinden de melodie bij die full-option kerstlichtjes zo fantastisch dat ze die zo lang er elektriciteit is, meestal de hele nacht, laten branden. Zelfs de hun gsm-melodie heeft een kersttint.

  Vrachtwagen met drinkbaar water (1’58”)

Water is één van de zaken die in Port-au-Prince nogal kostbaar zijn. Als er al water uit de kraan komt dan kan je dat niet drinken. Er zijn vrachtwagens die door de straten rijden om de grote flessen drinkwater te hervullen. De vrachtwagen die dagelijks door mijn straat rijdt, kondigt zich aan met deze verfijnde “watermelodie”. Verfijnd, wat de vrachtwagen met huishoudwater claxonneert gewoon de hele buurt bijeen.

  De reparateur (1’09”)

Schoenen laten kuisen of laten maken ? Een knop van je hemd ? Als je dit geluid hoort dan geef je een gil, ga je te repareren spullen halen en geeft ze af. Enkele minuten later heeft de “reparateur” gedaan wat je gevraagd hebt.

  Electrische kreten (0’35”)

Elders vertelde ik al over het verlossende moment dat de netstroom in je buurt aankomt. Nooit echt voorspelbaar wanneer, maar als die kort na zonsondergang komt, krijg je dergelijke “vreugdekreten” te horen.

  Een religieuze viering (2’23”)

Sommige geluiden heb ik nog niet goed kunnen thuisbrengen. Dit lijkt wel op een concert, maar ik heb zo’n vermoeden dat het één of andere “religieuze viering” is.

  Een rit door PaP (5’16”)

Met de auto rondrijden in Port-au-Prince is een belevenis. Overal files. Er wordt wild geclaxonneerd, alsof dat iets zou oplossen. De chauffeurs van de busjes van het openbaar vervoer maken het wachten iets aangenamer door hun busjes om te bouwen tot rijdende discotheek. Luister naar een “ordinaire rit” door een klein stukje stad.

Homme_avec_Guitare.JPG 

Geïmproviseerde gitaar (1’05”)

Een mens moet soms eens wat rust hebben. Naar een strand een paar uur van Port-au-Prince gereden. Daar kwam deze kerel langs met zijn “geïmproviseerde gitaar” langs.

  Een begrafenisstoet (0’28”)

Begrafenissen gebeuren hier in stoeten over de baan. Een mars met muziek, over de hele breedte van de baan. De enige moment dat er niet wordt geclaxonneerd wellicht, uit respect voor… ? Met de auto kwamen we net aanrijden als de file werd doorgelaten, een kort fragment “begrafenismuziek”.