avec-papiers.be Rotating Header Image

Photo

Haïti

Caracol

Dans le Nord d'Haïti un nouveau parc industriël et une nouvelle université ont été inauguré en 2012. Le Parc Inductriël de Caracol devrait, selon ses promoteurs, offrir des emplois à près de 60.000 personnes. Un an après l'inauguration moins de 2000 emplois avaient été crées. Ironie de l'histoire: le parc a été construit sur l'une des terres les plus fertiles dans la zone et la rivière qui traverse le parc se verse dans la baie de Caracol qui pourrait devenir le premier parc naturel marin du pays. Comme le PIC, l'Université Henri Christophe à Limonade a été construit en pleine zone rurale.

Histoire

Au pays des vengeurs du nouveau monde une révolte d’esclaves a mené à la déclaration de l’indépendance le premier janvier 1804. Les monuments historiques témoignent de la riche histoire du pays. De l’ancien emplacement de la maison de Toussaint Louverture, en passant par le patrimoine mondial de la Citadelle Henri, le palais Sans-Souci, les ruines de Fort Liberté, la place de l’indépendance de Gonaïves et le palais 365 portes à Petite Rivière de l’Artibonite.

Plages

Avec plus de 1600 kilomètres de côte, ça ne devrait surprendre personne qu’il existe des plages merveilleuses en Haïti. Après cinq ans, on partage avec vous quelques unes. Les photos suivantes sont différentes plages aux environs de Île à Vache, Abricots, Jacmel, Saint-Louis du Sud, Grand Goave, Caracol, Côte des Arcadins et Môle Saint Nicolas.

Holiday on Ayiti

Hispaniola is the the name the Spanish gave to the island that was known by the natives as Ayiti: land of the mountains. Nowadays Haiti and the Dominican Republic share the second biggest Carribean Island. Pictures of my first trip accross the border on a motorcycle.

Crise post-electorale

Après l\'annoce des rélutats des élections du 28 novembre des manifestations populaires ont apparus un peu partout en Haïti. Un réportage photo de la situation à Port-au-Prince.

Jour des élections

Le 28 novembre 2010 des élections parlementaires, sénatorielles et présidentielles ont été tenues en Haïti. A peine 11 mois après un seïsme et une reconstruction problèmatique qui fait que 1,3 millions de personnes habitent toujours dans des abris improvisés. A cela s\'ajoute l\'épidemie de choléra et la légitimation par la commauté internationale des préparations électorales largement en infraction avec la loi électorale et la constitution. Un série de photos du jour des jutes.

Travail décent

Photos de la marche à l\'occasion de la journée mondiale du rtavail décent à Port-au-Prince

Camps

Quelques images de deux camps (mai et juin 2011). Un camp à Cité Soleil sous menace d\'expulsion du propriétaire. Les autres images montrent la place de Delmas 3 et 5 et ses alentours après que les authorités de la Mairie de Delmas ont rasé place.

Port-au-Prince_2010

Impressies van Port-au-Prince na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010

200 Gourdes

Reeds maanden protesteren de universiteitsstudenten tegen de hervormingen in de universiteiten. Sedert begin juni mobiliseren ze ook voor de publicatie in het staatsblad van de wet op de verhoging van het minimumloon tot 200 Gds (minder dan 4€) per dag.

Manifestation Artibonite 2008

La vallée du fleuve Artibonite est le grenier d’Haïti. Pendant une marche pacifique les paysans exigent un meilleur accompagnement de l’État.

Afrique de l’Ouest

Maroc

Marokko heeft bijna het hele arsenaal aan landschappen dat maar in je opkomen: van groene noordelijke kusten, door dor binnenland, over het majestueuze Atlasgebergte tot aan de rand van de Sahara. En de gastvrijheid onvergetelijk.

Mauritanië

Een van de meest bevreemdende landen op mijn tocht door West-Afrika. Dor, droog, stoffig en snikheet, maar dan plots groenovergoten oase in een kleine vallei.

Senegal

In Sénégal maakte ik enkele radioreportages rond het fenomeen van de Talibés. Dat zijn kinderen die door hun ouders naar de Koraanscholen worden gestuurd. In vele gevallen moeten ze bedelen om centen te voorzien voor hun onderhoud bij hun marabout, de spirituele leider. Het fenomeen is wijdverspreid en controle is er nauwelijks. Soms gebeurt het dan ook dat de kinderen mishandeld worden. Diverse organisaties en verenigingen bekommeren zich om het lot van de Talibés.

Mali Onderweg

Met fiets of zonder fiets, Mali heeft landschappen te bieden waar je je adem bij inhoudt. En de mensen leggen een onvergetelijke gastvrijheid aan de dag. Niet één enkele keer had ik een probleem om in een dorp te verblijven als ik na een dag fietsen een slaapplek zocht.

Mali wagon 2430743

Nauwelijks van de trein gestapt op m'n eerste bezoek in Mali of het wordt duidelijk dat de fiets ergens onderweg is achtergebleven in een ontspoorde wagon. Na dagen wachten komt de bewuste wagon aan, met de fiets erin gelukkig, al was erop rijden uitgesloten.

Mali Nigerroute

De Niger is een van de belangrijkste verkeersassen van Mali. Als het debiet het toelaat kan je met een passagiersschip van nabij de hoofdstad Bamako tot in Gao varen, honderden kilometers verderop.

Mali Pays Dogon

Het Dogonland wordt gekenmerkt door een lange breuklijn met een aardig niveauverschil. De Dogonarchitectuur is met haar rechthoekige lemen huizen duidelijk te onderscheiden van de ronde hutten die je elders in Mali aantreft. Jarenlang "onontdekt" door de fransen, blijft het een fascinerende plek met een boeiende cultuur.

Mali Bamako

De Malinese hoofdstad is een boeiend plekje geurbaniseerde aarde met een actief cultureel leven. De stad is vervuild door uitlaatgassen en het opwaaiend stof op de ongeasfalteerde wegen.

Mali onderwijs

Een leraar filosofie, Bakabigny Keïta, wandelde tot drie maal toe bijna 500 kilometer van de school van zijn geboortedorp naar de hoofdstad Bamako om er op het ministerie van onderwijs nieuwe klaslokalen te gaan eisen. Een indrukwekkende onderneming waar ook diverse radioreportages over werden gemaakt.

Mali Festival au Desert

Het jaarlijks georganiseerde Festival au Desert nabij Tombouctou trekt serdert enkele jaren ook een ruimer publiek aan. Maar naast diverse artiesten uit de wereldmuziekcategorie, blijven het voornamelijk de artiesten uit de grote Sahara die er thuis zijn.

Ghana Onderweg

De weg vanuit Burkina Faso tot aan de kust in Ghana, een Noord-zuid route, was indrukwekkend. Naar het zuiden of het noorden reizen brengt altijd een verandering mee van het klimaat en daarmee ook van de begroeiing. En dan de oceaan, de kust. Een van de fijnste fietstochten wat betreft de variëteit aan landschappen.

Ghana Opschriften

Bijzonder opvallend in Ghana was de religie die zo prominent aanwezig was. Op bussen hoor je predikkers, langs de weg zie je talloze kerken, in de steden een quasi oneindig aantal religieus geïnspireerde opschriften.

Ghana Elmina Fort

Het fort van Elmina werd gebouwd toen de Europeanen voet aan wal zetten op de Afrikaanse kusten. Ze bouwden het later om tot een soort van slaven-exportdepot van waaruit de slaven werden verscheept naar de Amerikas.

Ghana fauna

Beestjes: apen en olifanten.

Togo elections

Togo was rumoerig als ik er aankwam en nog rumoeriger als ik er buitenging. Na de dood van Gnassingbé Eyadéma kondigde de stafchef van het leger aan dat diens zoon nu het 38 jarige regime van zijn vader zou voortzetten. Onder internationale druk werden uiteindelijk toch verkiezingen uitgeschreven. was nodig om verkiezingen uit te schrijven. Een historische stembusgang met een weinig verrassend resultaat.

Togo marché fetish

De fetishmarkt uit Lomé heeft wel aparte koopwaar voor westerse ogen. Koppen van krokodillen, gorilla's en allerlei andere apen, maar ook kattenkoppen, allerlei huiden, opgezette slangen en allerlei beeldjes. Goed om iemand verliefd op je te laten worden, kogels af te ketsen, onsterfelijk te blijven. "Guérisseurs traditionnels" noemen de marktkramers zich...


Le bateau vers l’Europe

Boot

De grootste anticlimax na mijn tocht leek me in een vliegtuig te stappen en enkele uren later in Brussel te landen. Om dat te vermijden liftte ik mee met een vrachtschip vanuit Ghana tot in Noord-Italië. 10 dagen varen rond West-Afrika, tussen de Canarische eilanden en door de Straat van Gibraltar.