avec-papiers.be Rotating Header Image

Radio – archief

<— Terug naar recenter radiowerk…

Tijdens de verkiezingsshow op Radio Centraal uiteraard aandacht voor de Europese en in mindere mate ook de Vlaamse verkiezingen. Maar ook de Senaatsverkiezingen van 19 april in Haïti en de tweede ronde die begin juni voorzien is kregen even aandacht. Verder ook aandacht voor de studentenprotesten omwille van onderwijshervormingen. Sinds begin juni eisen de studenten ook de publikatie in het staatsblad van de wet op het minimumloon. Bij deze gewelddadige protesten gooien zowel studenten als politie met stenen naar mekaar. De politie schoot verschillende keren in de lucht en gebruikte op grote schaal traangas. Diverse mensen raakten gewond, één student werd door een kogel aan het hoofd geraakt, tientallen arrestaties werden verricht. Door het massale gebruik van traangas door de ordediensten werd zelfs even overwogen een nabijgelegen hospitaal te evacueren.

  Interventie – 7 juni 2009 – (6’06”)

Het tumultueuze verloop van de verkiezingen in het Département Central heeft de Conseil Electoral Provisoire ertoe bewogen de verkiezingen in dit departement te annuleren. Ook op andere plaatsen werden onregelmatigheden vastgesteld in deze verkiezingen waarvoor overigens bijzonder weinig interesse is bij de bevolking. Een deel van de verklaring voor de lage participatie ligt wellicht in het feit dat Fanmi Lavalas, de grootste politieke partij, werd uitgesloten van de verkiezingen.

  Interventie – 19 april 2009 – (14’01”)

Een reactie op een persconferentie annex interview van/met Camille  Chalmers van PAPDA over de donorconferentie van afgelopen week die toen nog stond te gebeuren met daarin vooral mijn aandacht over het rapport Collier. Zoals het hoort haalt Radio Centraal ook een interview van Democracy Now met Noam Chomsky aan over de dubbel beleid van de internationale gemeenschap: liberalisering van de ontwikkelingslanden terwijl de westerse wereld nationaliseert. Ook nog een (kort) woordje uitleg over de Senaatsverkiezingen van 19 april.

  Interventie – 18 april 2009 – (19’00”)

Een woordje uitleg bij het interview met Mark Schuller, en over de uitsluiting van Fanmi Lavalas bij de senaatsverkiezing van 19 april.

  Interventie – 21 februari 2009 – (12’29”)

In een tweede interventie vanuit Haïti op de redactie van de Antwerpse onafhankelijke Radio Centraal inspireren we ons op het artikel “roofbouw en liberalisering” dat eerder op deze site werd gepubliceerd. Dit interview gaat over hoe Haïti afgleed van de “parel van de Caraïben” tot een situatie waarin mensen vandaag de bidonvilles in en om de hoofdstad komen vergroten. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Gedurende decennia heeft de lokale elite het platte land gebruikt als melkkoe voor het creëren van hun rijkdom die in het verleden ten minste nog diende om de infrastructuur van het land te verbeteren. Haïti kon zo de eerste trambaan en de eerste autosnelweg bouwen in de Caraïben. Toeristen kwamen hier hun luxevakanties doorbrengen. Niets van dat meer in het huidige Haïti. De rijkdom die het land vandaag nog produceert verdwijnt in enkele zakken die nadien vaak naar het buitenland geëxporteerd worden, al te vaak zonder daar belastingen op te betalen.

  Interventie – 10 januari 2009 – (14’00”)

De slaap nog uit mijn ogen wrijvend beginnen we met de melodie van de vrachtwagen die drinkwater rondvoert, een beetje zoals het ijskarretje bij ons. We hebben het kort over het waterprobleem in Port-au-Prince waar waterleiding meer niet dan wel werken. En als die dan al werkt durft niemand dat water te drinken. Vervolgens dwalen we af naar de school die hier enkele weken geleden instortte ten gevolge van een slechte constructie. Daarbij vielen bijna honderd doden, voornamelijk kinderen. Een van de hoofdoorzaken van dit incident is dat het onderwijs hier dermate geprivatiseerd is dat je een schooldirecteur zo ongeveer kan vergelijken met de directeur van een bedrijf dat winst wil maken. Verder hebben we het over dat andere veiligheidsprobleem in Port-au-Prince. Traditiegetrouw neemt het aantal kidnappings toe naar het jaareinde. De lokale VN missie (MINUSTAH, Mission des Nations Unies pour la Stabilisation d’Haïti) wil die ontvoeringen tegengaan door de controles op te voeren (lees meer op Alterpresse).  De VN kampt ook in Haïti met een enorm imagoprobleem en mensen vragen zich af wat ze hier eigenlijk doen als ze niet eens interveniëren bij dagdagelijkse problemen. Vandaar dat de MINUSTAH hier in de volksmond al gauw TOURISTAH wordt genoemd. Het probleem is natuurlijk het mandaat dat ze krijgen. Maar een journalist in mekaar slagen staat wellicht ook niet in dat mandaat, en dat leek dan weer geen probleem (lees meer op Radio Caraïbes). Al dat helpt natuurlijk niet echt aan dat imago.

  Interventie – 13 december 2008 – (24’26”)