avec-papiers.be Rotating Header Image

Gedeeltelijke annulering Senaatsverkiezing

Port-au-Prince – 15u10 – Verschillende incidenten in het Département du Centre hebben ertoe geleid dat de stemming in dit departement werd geannuleerd door de Conseil Electorale Provisoire (CEP). In verschillende steden in het departement was de situatie bijzonder gespannen. Verkiezingen in Haïti zijn vaak een moment waarop rivaliserende kandidaten mekaar al bekvechtend of gewapend te lijf gaan. Het betreffende departement is gekend voor gespannen situaties tijdens verkiezingen. In de hoofdstad Port-au-Prince zou in de ochtend in Cité Soleil een probleem geweest zijn, maar de situatie is inmiddels gekalmeerd. Alles blijft voorlopig bijzonder rustig in de hoofdstad met nauwelijks gemotoriseerd verkeer dat geheel werd verboden uit veiligheidsoverwegingen. Er werden tot 15 uur ‘s middags géén incidenten gemeld al waren er wel problemen met het laattijdig openen van de stembureaus. De opkomst is zoals verwacht bijzonder laag.

  Interview Radio Centraal 19 april, 13uur lokale tijd – (14’01”)

In Mirebalais in het plateau Centrale werden minstens twee stembureaus overvallen door gewapende mannen met bivakmutsen. Volgens getuigenissen op Radio Kiskeya zouden de mannen zich verplaatsen in minstens één wagen van de overheid waarvan enkelen beweren dat deze gebruikt wordt door een senator van LESPWA. Andere kandidaten zouden hun toevlucht hebben gezocht in een hotel in Mirebalais. Dezelfde bron haalt op haar website Senatrice Edmonde Supplice Beauzile (FUSION) aan die over een complot spreekt. De politie zou immers niet reageren op de intimidaties en telkens erg laat komen opdagen op plaatsen waar er problemen opduiken.

In het nabijgelegen Lascahobas  zou een kandidaat met gewapende mannen iedereen uit een stembureau hebben verjaagd buiten de voorzitter en vice-voorzitter van het bureau. Deze zouden vervolgens onder druk zijn gezet om de kieslijst ten gunste van de betreffende kandidaat te tekenen, zo meldt Alterpresse. In Sarrazin, nog steeds in het Département Central  zou een lid van een stembureau een schotwond hebben opgelopen bij een incident. Elders zouden journalisten en observatoren bedreigd zijn en reporters zagen hun materiaal geconfisceerd onder het passief wakende oog van de politie. LESPWA, het politiek platform van président Préval, wordt er door sommigen van beschuldigd de politie te gebruiken en de stemming naar de hand te zetten.

Ook in andere delen van het land waar de participatie bijzonder laag blijft werden verschillende incidenten geregistreerd meldt Alterpresse. In onbevestigde informatie die avec-papiers.be ter ore kwam werd ook melding gemaakt van een bijzonder gespannen situatie in Ouanaminthe in het Département Nord Est.

0 Comments on “Gedeeltelijke annulering Senaatsverkiezing”

Leave a Comment