avec-papiers.be Rotating Header Image

“De voedselrellen waren geen voedselrellen”

interviewMark Schuller is professor aan de Universiteit van York City in New York. Hij verbleef in Haïti gedurende de woelige periode tussen 2003 en 2005 in het kader van het onderzoek voor zijn doctoraal proefschrift. Hij was in april 2008 ook getuige van wat in onze pers werd omschreven als “voedselrellen”. Volgens Schuller waren dit geen voedselrellen, maar rellen waarin de opgekropte woede van de Haïtianen naar boven kwam over de schending van de soevereiniteit van het land en de neoliberale maatregelen die Haïti nog steeds uitmergelen.

Schuller stelt dat de Haïtianen vooral woedend werden na een toespraak van VN secretaris-generaal Ban Ki Moon in april 2008. Die vertelde bij zijn bezoek aan het land doodleuk dat de Haïtiaanse economie nog nooit zo goed had gedraaid als ze toen draaide. Een totale ontkenning van de realiteit en een kaakslag voor de meerderheid van de Haïtianen die niet genoeg geld hadden om eten te kopen op een markt die door de verregaande liberalisering gedomineerd wordt door buitenlandse import. Ban Ki Moon verklaarde vervolgens dat de veiligheidssituatie in het land enorm verbeterd is, maar dat de aanwezigheid van de VN-troepen in het land moest verlengd worden. “Niemand,” aldus Schuller, “niet één enkel persoon met wie ik sprak en die geen deel uitmaakt van de Haïtiaanse elite is die troepen goed genegen. Voor hen zijn het bezettingstroepen, een pijnlijk bewijs dat dit land bezet is, dat het land niet kan beslissen wat het zelf wil. Ze haten die troepen.

  Mark Schuller (11’57”)

Lees ook: Het artikel van Schuller op Worldpress.org dat aan de basis lag van dit interview.

1 Comment on ““De voedselrellen waren geen voedselrellen””

  1. #1 Haiti update – Redactie Radio Centraal
    on Feb 22nd, 2009 at 9:33 am

    […] en man in Haiti interviewde de Amerikaanse (assistent) professor en Haiti-kenner Mark Schuller. In het eerste deel heeft hij het over de “voedselrellen” van 2008 en legt hij uit […]

Leave a Comment