avec-papiers.be Rotating Header Image

Interview Radio Centraal 10 januari 2009

centraal_onbeluisterbaar70In een tweede interventie vanuit Haïti op de redactie van de Antwerpse onafhankelijke Radio Centraal inspireren we ons op het artikel “roofbouw en liberalisering” dat eerder op deze site werd gepubliceerd. Dit interview gaat over hoe Haïti afgleed van de “parel van de Caraïben” tot een situatie waarin mensen vandaag de bidonvilles in en om de hoofdstad komen vergroten. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar.

Gedurende decennia heeft de lokale elite het platte land gebruikt als melkkoe voor het creëren van hun rijkdom die in het verleden ten minste nog diende om de infrastructuur van het land te verbeteren. Haïti kon zo de eerste trambaan en de eerste autosnelweg bouwen in de Caraïben. Toeristen kwamen hier hun luxevakanties doorbrengen. Niets van dat meer in het huidige Haïti. De rijkdom die het land vandaag nog produceert verdwijnt in enkele zakken die nadien vaak naar het buitenland geëxporteerd worden, al te vaak zonder daar belastingen op te betalen.

  10 januari 2009 (14’00”)

1 Comment on “Interview Radio Centraal 10 januari 2009”

  1. #1 bie
    on Jan 17th, 2009 at 7:46 am

    Interessante babbel! Heel straf dat het nog niet zo heel lang geleden nog zo goed ging met het land (althans voor bepaalde mensen).
    Leuk trouwens om de lokale geluiden via je telefoon te horen (haan, mensen) :)
    Ben benieuwd naar je volgende bijdrage.

Leave a Comment