avec-papiers.be Rotating Header Image

7 jaar geleden

12 januari 2010. Het was 16u53. Ik was net rechtgestaan op het betonnen dak vanwaar ik een prachtig zicht had op de baai van Port-au-Prince. Amper had ik enkele passen gedaan richting trap of ik dacht dat ik draainissen kreeg. Het gebeurde in die tijd wel vaker dat m’n hoofd tolde als ik te snel was rechtgestaan, exact het scenario waarin ik me toen bevond. Het duurde enkele seconden voor ik begreep dat het niet m’n hoofd was dat tolde, maar de aarde die diep onderin beefde.

Terwijl ik me vasthield aan de betonijzers die uit het dak staken zag ik de volle waterton van een ton, die danste op het dak, drie verticale stofwolken die opstegen vanop een heuvel en dan niets meer als stof en een kleine regenton vlak naast me die dreigde om te vallen. M’n gezichtsveld reikte nauwelijks een meter of twee. Het was een moment dat ik herinnerringen uit m’n leven zag voorbij schieten alsof dit het einde was en ik aan dié beelden nog even moest herinnerd worden. Ik zag de tak van de boom naast de trap en stelde me voor dat ik er naartoe sprong om in veiligheid te komen, het duurde een fractie vooraleer ik besefte dat ik wellicht beter kon blijven waar ik was: óp het dak.

Zeven jaar geleden en de film speelt zich weer opnieuw voor me af. De stofwolk die we met ons allen noodgedwongen inademden nam in intensiteit af, hoewel de aarde nog schokte. Het huis waarop ik stond, stond nog recht, voorlopig toch. Ik keek rond. Wat eerst opdaagde uit de stofwolk was het water dat uit de grote waterton stroomde. De ton was intakt en stond nog recht op het dak, maar de aansluitingen waren afgebroken. Het wegstromend water kleurde het beton zwart, het stof voor zich uit duwend, voor er zelf weer onder bedolven te geraken. Nog voor ik het dak afrende zag ik dat huizen rondom waren ingestort. Als het stof was neergedaald zagen we her en der zwarte rookpluimen opstijgen uit gigantische vuurhaarden, gebouwen in het landschap die ontbraken,… De stad was verwoest.

Zeven jaar geleden. Weer even alsof het gisteren was.

0 Comments on “7 jaar geleden”

Leave a Comment