avec-papiers.be Rotating Header Image

“No entiendo”

Alsof de binnenlandse crisis nog niet diep genoeg was, is ook de spanning met de Dominicaanse Republiek op een nieuw hoogtepunt gekomen, een Haïtiaan werd op 11 februari op een plein in Santiago aan een boom opgehangen en dat lokt in een al gespannen relatie vurige reacties uit. Nadat de man was opgehangen scandeerden gemaskerde mannen anti-Haïtiaanse slogans en staken de Haïtiaanse vlag in brand. De moord illustreert hoe het racisme in de Dominicaanse Republiek radicaliseert. Het vindt zijn weerslag tevens in een recente wet die Dominicaanse burgers hun burgerschap afneemt indien ze geboren werden na 1929 (!) en van buitenlandse ouders afstammen. Ik zie de situatie al voor me: een 85 jarige Dominicaan wiens nationaliteit werd afgenomen en die bevraagd door de Haïtiaanse immigratiebeambte maar één ding kan antwoorden : “no entiendo”.

De maatregel, gekend als de wet 168-13, treft duizenden Dominicanen van Haïtiaanse origine. Velen van hen zijn nog nooit in Haïti geweest. De wet werd fel veroordeeld door onder andere het Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, de Organisatie van Amerikaanse Staten en CARICOM, maar de Dominicaanse regering houdt voet bij stuk. Het is de vrees van mensenrechtenorganisaties dat de Dominicaanse overheid de apatriden gedwongen naar Haïti zal deporteren, zoals nu al gebeurt met Haïtianen die illegaal in de Dominicaanse Republiek verblijven.

Uit consternatie met de publieke ophanging van Jean Claude Jean Harry in Santiago, riepen verschillende individuen en bewegingen uit het Haïtiaanse middenveld op voor een vreedzame mars in solidariteit met de moeilijke situatie die hun landgenoten en hun afstammelingen over de grens ervaren. Hun boodschap aan de Haïtiaanse regering is om krachtig signaal te geven aan de Dominicaanse autoriteiten die maatregelen moet treffen Haïtianen over de grens te beschermen. De mars was een succes en verliep vreedzaam, maar ontaardde op het einde toen enkele individuen over de muren van het Dominicaans consulaat klommen en de vlag in brand staken.

Een incident dat niet van aard om de gemoederen te bedaren. De Dominicaanse overheid liet weten dat ze al haar diplomatiek personeel terugtrekt uit Haïti totdat de Haïtiaanse overheid haar verantwoordelijkheid neemt om hen te beschermen. Het Haïtiaanse middenveld, dat de verbranding van de Dominicaanse vlag uitdrukkelijk veroordeelde, roept haar overheid op om haar verantwoordelijkheid op te nemen ten opzichte van de talrijke landgenoten die in de Dominicaanse Republiek verblijven. Bij monde van Duly Brutus, Haïtiaans minister voor Buitenlandse zaken, kondigde de overheid aan dat ze maatregelen zullen treffen voor de bescherming van het diplomatiek personeel en dat er een radiocampagne van start gaat die de gemoederen moet bedaren.

In de radiospot wordt op de verantwoordelijkheid van beide naties gewezen wat betreft de bescherming van buitenlandse bezoekers, het is van belang voor talrijke Haïtiaanse studenten en arbeiders in de Dominicaanse Republiek dat Haïtianen geen wraak nemen op de Dominicanen die in Haïti verblijven. Veel zal afhangen van de uitvoering van de wet 168-13. Als straks duizenden geëxpatrieerde Dominicanen in Haïti onderdak moeten vinden, een land dat ze vaak niet kennen en waarvan ze de taal niet spreken, dan voegt men er prompt duizenden daklozen bij, bovenop de ruim 80.000 die nog altijd in tentenkampen verblijven na de verwoestende aardbeving van 5 jaar geleden.

0 Comments on ““No entiendo””

Leave a Comment