avec-papiers.be Rotating Header Image

Gaz-naval of Carnaval ?

Hoewel er eindelijk een akkoord lijkt te zijn met betrekking tot de achterstallige lonen en de contracten van de leraars en ze vanaf donderdag terug aan de slag gingen, bleef ook de afgelopen week gekleurd door manifestaties en stakingen. Maandag en dinsdag – andermaal – een staking van de transportsector die nog steeds een daling van de benzineprijs eist, een staking die werd ondersteund door de oppositie. Nauwelijks verkeer in Port-au-Prince, jongeren voetbalden op normaal gezien drukke verkeersassen. Het openbaar vervoer kwam dinsdag in de late namiddag pas zeer timide terug op gang, en handelszaken, banken, supermarkten, overheidsdiensten bleven gesloten. Chauffeurs die het maandag riskeerden te circuleren namen het risico zich met stenen of flessen te laten bekogelen aan één van de talrijke barricades die waren opgericht. Transport tussen de hoofdstad en de andere steden – waar de staking iets minder strikt werd opgevolgd – lag volledig lam.

Het antwoord van de overheid – die al had laten kennen dat er van een verlaging van de benzineprijzen geen sprake kon zijn – op de staking was om overheidsbussen in te leggen en « de werkwilligen zich naar hun werk te laten begeven ». Deze bussen moesten zich niet zelden onder politiebegeleiding verplaatsen over de verkeersassen van de hoofdstad. President Martelly koos ook de tweede stakingsdag uit een gemediatiseerd bezoek te organiseren naar de haven van Port-au-Prince, waar hij al wandelend geraakte, omringd – zoals altijd – door een indrukwekkende colonne security. Hij liet zich gisteren, vrijdag ook ontvallen in toespraak uitgezonden op Radio Caraïbes dat de prijs van de benzine in Haïti de laagste is in de regio, zonder meer is dat een flagrante leugen. Op Alterpresse verscheen er eerder deze week ook al een gelijkaardige bedenking bij een vergelijking die de Minister van Economie en Financiën maakte.

De studenten van de faculteit rechten en etnologie zetten hun protestacties voort en krijgen steun van andere faculteiten, onderwijsinrichtingen, oppositie en bewegingen. Ook zij eisen een verlaging van de benzineprijzen die, aldus de studenten, iedereen ten goede zullen komen. Die studentenbetogingen gaan niet zelden gepaard met confrontaties tussen politie en studenten, waarbij beiden mekaar de vinger wijzen over “wie er begonnen is.” Stenen, flessen en brandende autobanden als barricades voor de studenten, de ordediensten schieten met rubberkogels – vorige week werd daarbij ook een journalist van Télé Plurielle getroffen in de rug – zetten het nog maar recent bekomen waterkanon is en maken kwistig gebruik van traangas. In die mate zelfs dat verantwoordelijken van het nabijgelegen openbare hospitaal, één van de grootste van het land, de politie vriendelijk verzoeken er aan te denken dat er zieken in de hospitalen liggen.

Zowel de Canadese als de Franse ambassade riepen overigens deze week hun landgenoten op om waakzaam te blijven. Hoewel de timing van de twee adviezen bijna samenvalt met het zich intensifiërend klimaat van populaire contestaties heeft dit meer te maken met het toenemend aantal confrontaties in gevoelige buurten. Voor de tweede week op rij vielen er verschillende doden bij confrontaties tussen rivaliserende bendes in Cité Soleil. Verontruste buurtbewoners die zich op de radio uitlieten over het toenemende geweld en de gebrekkige interventie van de politie nemen het president Martelly kwalijk dat eind december presidentiële gratie verleende aan één van de aanstokers van het geweld terwijl die reeds bij verschillende moorden betrokken zou zijn geweest. Die presidentiële gratie, waarbij 340 gevangenen werden vrijgelaten, werd zwaar op de korrel genomen door de mensenrechtenorganisatie RNDDH, die stelde dat er veroordeelde moordenaars tussen zaten en personen die nog moesten terecht staan voor moordpoging. Een andere gevangene die in diezelfde campagne gratie was verleend was nauwelijks een week na zijn vrijlating een kerk binnengestapt waar hij zijn voormalig gevangenisbewaker en de pastoor beschoot. Verschillende stemmen opiniëren dat de overheid met de vrijlating van de 340 gevangenen een klimaat van onveiligheid wil creëren voor het verkiezingsjaar 2015, verkiezingen die gedurig uitgesteld zijn sinds 2011.

Aanstaande maandag en dinsdag wordt er andermaal niet gewerkt. Ditmaal echter niet omdat er betogingen of stakingen zijn, maar omdat het belangrijkste culturele evenement van het jaar dit jaar terug naar Port-au-Prince komt: het Carnaval. De oppositie kondigde aan dat ze pas na de festiviteiten opnieuw zal mobiliseren. Je kan over veel negotiëren in dit land, maar niet over Carnaval. Hoe president Martelly zich zal gedragen dit jaar – hij was immers muzikant voor hij in de politiek ging en is meervoudig koning carnaval – valt af te wachten. Toen hij zelf nog op de karnavalskar stond durfde hij het aan van voor toenmalig president Aristide – iemand waarvoor hij zijn afkeer nooit onder stoelen of banken heeft gestoken – zijn broek af te steken. In theorie – dat is als er eindelijk verkiezingen worden georganiseerd en de grondwet wordt gerespecteerd – is dit zijn laatste Carnaval als president van de Republiek. Sommige studenten, furieus over het traangas dat ze de laatste weken moesten incasseren, organiseerden afgelopen vrijdag alvast een “Gaz-naval”. Andermaal vielen er gewonden in het kamp van de studenten. Wat er ook van zij, ook volgende week is de ambiance weer verzekerd…

1 Comment on “Gaz-naval of Carnaval ?”

  1. #1 Hoogspanning – avec-papiers.be
    on Mar 5th, 2015 at 11:37 am

    […] van de loopgravenoorlog tussen oppositie en overheid te illustreren schreef ik onlangs over een flagrante leugen die de president verkondigde toen hij zei dat de benzine in Haïti de goedkoopste is in de regio. […]

Leave a Comment