avec-papiers.be Rotating Header Image

“Arrestatie” en “bevrijding” van opposant

André-MichelOp 23 oktober  werd advocaat en oppositielid André Michel  in de Haitiaanse hoofdstad Port-au Prince door de politie  opgepakt, op onduidelijke gronden. Een dag later wordt hij met de steun van senatoren van de oppositie uit het gerechtshof waar hij vastzat “bevrijd”, waarna de autoriteiten verklaren dat hij ”zich onttrekt aan de rechtsgang”.

Dit nieuw incident illustreert de escalatie van het conflict tussen de ploeg van president “Sweet Micky” Martelly en de parlementaire oppositie. De (groep rond de) president maakt het dan ook zeer bont met een welig tierende corruptie, flagrante schendingen van de scheiding der machten en dito overtredingen van de grondwet. Niet in het minst lijkt de machtsploeg er alles aan te doen om de verkiezingen (die oorspronkelijk in 2011moesten georganiseerd worden) verder voor zich uit te schuiven.

De populariteit van de president bij de bevolking en bij lokale organisaties had al zwaar moeten inboeten de laatste maanden maar nu voegt dus ook een belangrijk deel van de parlemetaire en rechterlijke elite zich bij de ontevredenen. Zelfs sommige actoren van de internationale gemeenschap beginnen tekenen te vertonen dat ze hun geduld verliezen met de regering maar voorlopig doet ze er in het publiek nog het zwijgen toe. Dialoog om een uitweg te vinden uit deze politieke blokkage lijkt vandaag verder af dan ooit en een eenvoudige oplossing lijkt niet meer voor de hand te liggen.

Toelichting op Radio Centraal.

 

0 Comments on ““Arrestatie” en “bevrijding” van opposant”

Leave a Comment