avec-papiers.be Rotating Header Image

FAO waarschuwt voor sociale onrust

Drie weerfenomenen hebben dit jaar reeds voor 254 miljoen USD schade toegebracht aan de Haïtiaanse landbouw: droogte in mei, Tropische storm Isaac in augustus en orkaan Sandy in oktober. Terwijl de schaarste de prijzen voor lokale producten de hoogte injaagt worden ook importproducten duurder. De Food and Agriculture Organisation roept op om te investeren in voedsel, landbouw en transport, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat dergelijke investeringen op korte termijn zullen gebeuren. Haiti was in april 2008 een van de eerst landen waar zogenaamde voedselrellen uitbroken.

Ook de Nationale Raad voor Voedselveiligheid (CNSA) maakte in haar meest recente rapport een weinig rooskleurige balans op van de landbouwproductie dit jaar en waarschuwt voor potentiële crisissituaties vanaf januari. Terwijl de droogte huishield in streken die gespaard bleven van de impact van Isaac die 40 tot 80% van de plantages vernielde, hebben de regens van Sandy deze regios geteisterd die gespaard werden van de droogte en Isaac. CNSA stelt vast dat niet enkel de lokale marktprijzen hoog blijven in een periode waarin deze normaliter zakken, maar dat deze integendeel blijven stijgen. De stijgende prijzen betreffen quasi alle voedselproducten, prijzen van bonen zijn tussen juli en oktober tot 40 procent gestegen, geïmporteerde rijst steeg tot 10%. Doordat een groot deel van de oogst vernield werd is er ook minder nood aan dagarbeiders die bijgevolg minder inkomen hebben om zich van voedsel te voorzien op de lokale markt.

Alsof dat nog niet genoeg was teistert een plaag die rijst en arachides treft in het Noorden van het land. CNSA meldt dat ondanks de overheidssubsidiëring van zo’n 45%, de prijs van meststoffen sinds 2010 intussen meer dan verdubbeld is. Vele boeren zijn hierdoor niet in de mogelijkheid om mest te kopen, waardoor ook de volgende landbouwcampagne niet op volle kracht zal draaien. Desinvestering in de Haitiaanse landbouw de afgelopen decennia maken dat lokale boeren geheel op zichzelf zijn aangewezen. De FAO en de Haitiaanse regering lanceerden een noodoproep met de vraag voor 74 miljoen USD voor de komende 12 maanden, slechts 2,7 miljoen werden tot nogtoe beschikbaar gesteld.

1 Comment on “FAO waarschuwt voor sociale onrust”

  1. #1 Water – avec-papiers.be
    on Jun 25th, 2013 at 11:02 pm

    […] genoeg wel. Als de oogst van juni dit jaar getroffen had geweest door een droogte had het een 4e ramp voor de landbouw betekend op één jaar tijd na de drie van vorig jaar: droogte en twee tropische stormen – […]

Leave a Comment