avec-papiers.be Rotating Header Image

Radio Centraal – De staart van orkaan Sandy

avec-papiers / Radio Centraal – Interview met Radio Centraal. Hoewel orkaan Sandy niet rechtstreeks over Haïti kwam heeft de buitenrand van de orkaan gezorgd voor hevige wind in het zuidelijke schiereiland en overstromingen in het westen van het land. De – nog steeds voorlopige – balans staat op 29 doden. Het land blijft erg kwetsbaar voor dergelijke natuurfenomenen door de massale ontbossing. Die wordt in belangrijke mate onderhouden door de extreme armoede die de bevolking dwingt om bomen te kappen om bijvoorbeeld zieke familieleden te kunnen laten verzorgen of kinderen naar school te sturen.

Terwijl het nog wachten is op de definitieve balans van het aantal doden en vermisten is nu al duidelijk dat de schade aan de landbouw erg groot is. Een groot deel van de oogst was al verloren gegaan door de droogte in de maand mei en de passage van Tropische Storm Isaac in september. Er viel tot 500mm neerslag op Haïti door de passage van orkaan Sandy in Jamaica en Cuba, dat is quasi het dubbele van de neerslag die Isaac met zich meebracht.

Verschillende gemeenschappen blijven nog afgesloten voor hulp van de buitenwereld door het hoge waterpeil van diverse rivieren. Andermaal wordt duidelijk dat er vooral nood is aan een pro-actief beleid waarin gemeenschappen die het risico lopen te worden afgesneden van de buitenwereld bij dergelijke extreme weersomstandigheden moeten beschikken over een voorraad aan de meeste essentiële hulpmiddelen.

 

0 Comments on “Radio Centraal – De staart van orkaan Sandy”

Leave a Comment