avec-papiers.be Rotating Header Image

De gefaalde reconstructiecommissie voor Haïti

avec-papiers / Radio Centraal – De reconstructiecommissie (CIRH) werd opgericht na de aardbeving van 12 januari 2010. De commissie, waarvan het mandaat intussen is verstreken, was voor de helft samengesteld uit buitenlanders, de helft uit Haïtianen. Hoewel internationale donoren een grote verantwoordelijkheid dragen voor het disfunctioneren van de Haïtiaanse staat, overheerst het wantrouwen ten opzichte van de Haïtianen bij vele donoren. De CIRH moest er dan ook voor zorgen dat het geld voor de reconstructie kon besteed worden op een manier die de internationale donoren vertrouwen inboezemde. Het resultaat was een ondoorzichtige en disfunctionele commissie die vooral projecten goedkeurde die de voorkeur van de donoren volgende in plaats van de prioriteiten van de overheid.

Avec-papiers deed uitgebreid onderzoek naar de CIRH en is te gast in dit gesprek op Radio Centraal (die zich excuseren voor de slechte geluidskwaliteit). Wie meer wil lezen over de commissie kan onder andere terecht in de Haiti Briefing nr 69 van de Haiti Support Group dat de basis vormde van dit gesprek. Zij publiceerden een excellent artikel over de CIRH in het engels en het frans.

 

0 Comments on “De gefaalde reconstructiecommissie voor Haïti”

Leave a Comment