avec-papiers.be Rotating Header Image

Haïti ontsnapt aan tropische storm en… een regering

avec-papiers.be / Radio Centraal Haïti onstnapte afgelopen week op een haar na aan tropische storm Emily. Zonder twijfel had de storm een regelrechte ramp betekend voor de meer dan 600.000 mensen die bijna 19 maanden naar de aardbeving nog steeds in tentenkampen wonen. De kampbewoners waren totaal onvoorbereid op de storm. Er waren wel affiches uitgehangen die uitlegden hoe je met koorden en nagels de fragiele tenten en barakken moest verstevigen, maar er werden geen koorden of nagels ter beschikking gesteld. Emily is de vijfde storm van wat als een erg actief orkaanseizoen wordt voorspeld. Er worden 18 tropische stormen verwacht, waarvan er drie tot zes kunnen uitgroeien tot orkanen boven categorie 2.

Terwijl veel kampen bedreigd worden door gedwongen uitwijzingen ontbreekt intussen aan daden rond zelfs de meest bescheiden plannen voor de bouw van nieuwe permanente huizen of heropbouw van buurten. Het risico is reëel dat de tijdelijke shelters – de enige alternatieven voor de tentenkampen die per honderden worden neergezet – al het geld voor de heropbouw zullen opsouperen.

Op politiek vlak zit de recent aangetrede rechts-populistische president Martelly (a.k.a. “Sweet Micky”) in een impasse met de aanstelling van een Eerste Minister. De twee louche en uiterst conservatieve figuren die hij tot nu voorstelde werden wandelen gestuurd door het parlement. Zowel parlement en senaat – die eveneens vernieuwd werden eerder dit jaar – blijven stevig in handen van Inité, de partij van ex-president Préval die onverbloemd massaal fraudeerde bij de verkiezingen. Bij de “correcties” van de kiesresultaten voor de presidentsverkiezingen had de internationale gemeenschap immers “vergeten” de resultaten voor parlement en senaat onder handen te nemen. Een perfect recept om het land onbestuurbaar te houden en zo de aanwezigheid van een arrogante internationale gemeenschap en haar gewapende hand – de MINUSTAH blauwhelmen – verder te legitimeren.

 

0 Comments on “Haïti ontsnapt aan tropische storm en… een regering”

Leave a Comment