avec-papiers.be Rotating Header Image

Haïti: rode kaart voor politieke klasse

dsc_4702_tiavec-papiers.be / MO* – De overwinnaar van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen is inmiddels gekend. Popzanger Michel Martelly kreeg 68 procent van de stemmen, van de 23 procent Haïtianen die naar de stembus trokken. De populistische Martelly geniet onvoorwaardelijke steun als “rode kaart voor de heersende politieke klasse”. Of de politieke impasse in het Caribische eiland daarmee is opgelost, blijft de vraag.

Het verkiezingsproces in Haïti ging gepaard met een waslijst inbreuken op de kieswet. Mirlande Manigat, de onfortuinlijke presidentskandidate die grondwetspecialiste is, gaf na de bekendmaking van de voorlopige resultaten aan dat die vervalst waren door de kiescommissie. De omstreden resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in november 2010 werden onder grote internationale druk gecorrigeerd. Vreemd genoeg werden geen aanbevelingen gedaan voor de parlements- en senaatsverkiezingen die dezelfde dag plaatsvonden en waar de fraude niet minder frappant was.

Om het getouwtrek in de politieke arena nog wat complexer te maken, keerde na ex-dictator Jean-Claude Duvalier ook ex-president Jean-Bertrand Aristide terug naar het land, na zeven jaar ballingschap. Zijn partij werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, maar zijn populariteit mag niet onderschat worden. Martelly gaf eerder al aan dat hij Duvalier als raadgever wil, terwijl Manigat had te kennen gegeven met Aristide te willen samenwerken rond onderwijs.

Meer dan een jaar na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010 leven nog steeds honderdduizenden Haïtianen in mensonwaardige omstandigheden in geïmproviseerde tentenkampen. Als nieuwe president moet Martelly met zijn regering onder andere het reconstructieproces in handen nemen wanneer het mandaat van de Interimcommissie voor de Reconstructie van Haïti (CIRH) in oktober afloopt. Maar van capaciteitsversterking van het Haïtiaanse overheidsapparaat is tot vandaag nauwelijks werk gemaakt. Bovendien wordt het reconstructieplan fel bekritiseerd door het middenveld, dat totaal werd uitgesloten van het proces. De nieuwe leiders wacht de enorme uitdaging een reconstructie te realiseren die gedragen wordt door zowel de bevolking als de donors.

De dag voor de bekendmaking van de verkiezingsresultaten landden in Haïti de eerste Amerikaanse soldaten van de 500 man sterke Task Force Bon Vwazen (goede buren), die volgens de ambassade het orkaanseizoen komen voorbereiden. Vele observatoren zien andere redenen voor de aanwezigheid van de militairen. Het orkaanseizoen start immers pas in juni.

0 Comments on “Haïti: rode kaart voor politieke klasse”

Leave a Comment