avec-papiers.be Rotating Header Image

Presidentskandidaten en een ex-president

avec-papiers.be / Radio Centraal – Op 20 maart vond de tweede ronde van de  presidents- en  parlementsverkiezingen plaats in Haïti. Tijdens de eerste ronde werden grootschalige fraude en intimidaties vastgesteld. Felle protesten na de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde leidden tot een “correctie” van deze resultaten voor de presidentsverkiezingen door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Haitiaanse kiescommissie. De resultaten van de parlements- en senaatsverkiezingen werden niet gecorrigeerd. In de tweede ronde gaat de strijd om het presidentschap ging tussen Mirlande Manigat en Michel Martelli. Resultaten zijn nog niet gekend.

avec-papiers.be geeft achtergrond bij elk van de kandidaten en loopt niet over van enthousiasme: Manigat is een universiteitsprofessor die wel aandacht heeft voor enkele van de problemen die het middenveld aanbrengt, maar ze is toch sterk gelieerd met de heersende elite van het land.  En achter het populisme van zanger Michel Martelli, zou wel eens  een extreem rechtse agenda kunnen schuilgaan.

Verder over de loop van de verkiezingen en over voormalig president Jean-Bertrand Aristide, over wie de meningen fel uiteenlopen. Hij keerde vorige week terug naar Haiti, na 7 jaar ballingschap in Zuid -Afrika, en de  VS lieten al weten dat ze hem liever niet zagen komen”omdat hij de kiesgang zou verstoren”. Voor een deel van de linkse media is hij dan weer bijna een heilige.

 

0 Comments on “Presidentskandidaten en een ex-president”

Leave a Comment