avec-papiers.be Rotating Header Image

Aanhoudende humanitaire en electorale crisis

DSC_3739_tiavec-papiers.be / Radio Centraal – Volgende week zou de Haïtiaanse kiescommissie eindelijk een “definitieve uitslag” publiceren van de chaotische verkiezingen van 28 november. Op 7 december, na de bekendmaking van de voorlopige resultaten, braken felle protesten uit die het land verschillende dagen blokkeerden. De onpopulaire maar gedoodverfde opvolger van huidig president Préval, Jude Celestin, ging volgens de controversiële kiescommissie de populaire muziekant Michel Martelli vooraf met minder als één procent voorsprong. Daardoor zou Celestin, beschuldigd van grootschalige fraude voor de regeringspartij INITE, doorstoten tot de 2e ronde samen met professor Mirlande Manigat die met 1/3 van de stemmen ging lopen tussen 19 presidentskandidaten.

Na een gecontesteerde “hertelling” beveelde de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) aan Michel Martelli naar de 2e ronde te laten doorstoten in plaats van Jude Celestin. Maar, ondanks druk van de internationale gemeenschap om de aanbevelingen van de OAS te volgen, is het nog niet zeker of de partijdige kiescommisie, die nauw aanleunt bij de onberekenbare president Préval, het rapport zal volgen. Opvallend is dat enkel de uitslagen van de presidentsverkiezingen door de OAS kritisch bekeken werden. Over de parlements- en senaatsverkiezingen die nochtans dezelfde dag gehouden werden wordt gezwegen. Blijkbaar komt Préval en “zijn” CEP weg met de fraude in de kamer- en senaatsstemmingen.”

Intussen is voormalig dictator Jean Claude ”Baby Doc” Duvalier terug in het land in een poging om aan de Zwitserse autoriteiten te tonen dat hij niet vervolgd wordt in Haïti, en dus aanspraak maakt op de miljoenen die hij tijdens zijn bewind naar Zwitserse bankrekeningen versaste. Van de andere kant wordt de democratisch gekozen, maar niet helemaal onbesproken, oud-president Jean-Betrand Aristide nog altijd niet in Haïti toegelaten.

De bevolking is de aanhoudende humanitaire noodsituatie sedert de aardbeving van 12 januari 2010 beu, maar is ook murw geslagen door de mensonwaardige levensomstandigheden in de kampen, problematische hulpverlening en reconstructie en de cholera-epidemie. De emmer zit vol, het blijft de vraag of de volgende druppel de emmer zal doen overlopen. Zeker is dat de electorale crisis na de frauduleuze verkiezingen enerzijds en de aanhoudende druk van de internationale gemeenschap om het bedenkelijke OAS-rapport te aanvaarden anderzijds zijn twee zijden van een dikke druppel zijn. Het Haïtiaanse middenveld mort, maar lijkt ondanks de aanhoudende humanitaire en electorale crisis te verdeeld om de bevolking te mobiliseren.

  28’14”

0 Comments on “Aanhoudende humanitaire en electorale crisis”

Leave a Comment