avec-papiers.be Rotating Header Image

Verkiezingen Haïti

avec-papiers.be/Radio Centraal – Afgelopen zondag 28 november werden in Haïti presidents-, parlements- en senaatsverkiezingen gehouden. De correspondent voor Radio Centraal in Haïti was erbij en brengt een audio-verslag  over de chaotische stembusgang.

Stembureaus gingen te laat open en overal waren talrijke kiezers vruchteloos op zoek naar hun naam op de kieslijsten. Hier en daar laaiden de gemoederen hoog op. In sommige kantoren stonden de stembussen half open, konden mensen verschillende keren hun stem uitbrengen, en stonden de doden van de aardbeving van 12 januari nog steeds op de lijsten: “die stemmen vanavond wel als het bureau dicht is” merkte iemand op. Er werden stembussen op straat gevonden, sommige stembureaus werden aangevallen door ontevreden kiezers die hun stem niet konden uitbrengen. De officiële observatiemissie van OAS/CARICOM stelt dat 4% van de stembureaus vernield werd, dat er belangrijke onregelmatigheden waren, maar ontkent vreemd genoeg dat dit alles de uitslag van de stembusgang zou kunnen beïnvloeden. Voor de Haïtiaanse kiescommissie waren de verkiezingen een succes.

Edmond Mullet, hoofd van de VN blauwhelmen, minimaliseerde eerder de problemen, maar sprak later in de week dreigende taal tegenover de kiescommissie: als “de wil van het volk niet gerespecteerd wordt zal de internationale gemeenschap zich terugtrekken en zal Haïti niet meer over middelen en steun kunnen beschikken.” Ondanks de onregelmatigheden heeft de kiescommissie de verkiezingen geldig verklaard. Ban Ki-Moon liet vrijdag verstaan dat de onregelmatigheden serieuzer zijn dan aanvankelijk gedacht. De internationale gemeenschap lijkt erg verward in haar reacties, niet goed wetende of deze klucht die ze zelf kost wat kost wilde laten doorgaan nu moet goed- of afgekeurd worden.

De sfeer in Port-au-Prince blijft inmiddels gespannen met quasi dagelijkse manifestaties die oproepen om de stemming te annuleren. Deze manifestaties begonnen de dag van de verkiezingen toen 13 kandidaten opriepen de verkiezingen te annuleren. De Verenigde Naties die met een ernstig imagoprobleem zitten, zeker nadat Nepalese blauwhelmen beschuldigd werden de cholera in het land te hebben gebracht, waren daarbij kop van jut. Zowel de VN als de observatiemissie van OAS/CARICOM hebben ondanks de waslijst aan onregelmatigheden en inbreuken op zowel grond- als kieswet door de kiescommissie telkens weer hun vertrouwen in de kiescommissie bevestigd. 7 december worden de resultaten bekend gemaakt. Zondag 5 december is een grote manifestatie gepland tegen de kiescommissie.

 

0 Comments on “Verkiezingen Haïti”

Leave a Comment