avec-papiers.be Rotating Header Image

Haitianen betogen tegen VN-missie

avec-papiers / Radio Centraal – In Haïti worden Nepalese blauwhelmen ervan beschuldigd de cholera geïmporteerd te hebben. De VN ontkent in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de introductie, maar dat kan de gemoederen niet bedaren. In Cap Haïtien, de tweede stad van het land braken eerder deze week onrusten uit waarin de blauwhelmen kop van jut waren. Er viel ten minste één dode en verschillende mensen kwamen in het hospitaal terecht met schotwonden. Ook in de hoofdstad Port-au-Prince was het onrustig deze week. Vele Haïtianen zien de buitenlandse troepen op Haïtiaanse bodem hoe langer hoe meer als een nieuw bezettingsleger van de oude koloniale machten.

De beschuldiging dat de blauwhelmen de epidemie in het land hebben geïntroduceerd is de druppel die de emmer doet overlopen. De VN-missie is niet bepaald populair en vele Haïtianen vragen zich af waarom de blauwhelmen nu nog ter plaatse zijn. Hoewel de veiligheidsituatie verbeterd is sinds MINUSTAH in 2004 aan haar stabiliseringsmissie begon zijn de sociaal-economische omstandigheden er niet op vooruit gegaan. Ook de coördinatie van de hulpverlening na de aardbeving door VN-agentschappen blijft problematisch. Het lijkt erop dat vele Haïtianen hun buik meer dan vol hebben van de dure VN-missie die geen exitstrategie heeft.

 

0 Comments on “Haitianen betogen tegen VN-missie”

Leave a Comment