avec-papiers.be Rotating Header Image

7 jaar geleden

12 januari 2010. Het was 16u53. Ik was net rechtgestaan op het betonnen dak vanwaar ik een prachtig zicht had op de baai van Port-au-Prince. Amper had ik enkele passen gedaan richting trap of ik dacht dat ik draainissen kreeg. Het gebeurde in die tijd wel vaker dat m’n hoofd tolde als ik te snel was rechtgestaan, exact het scenario waarin ik me toen bevond. Het duurde enkele seconden voor ik begreep dat het niet m’n hoofd was dat tolde, maar de aarde die diep onderin beefde.

Terwijl ik me vasthield aan de betonijzers die uit het dak staken zag ik de volle waterton van een ton, die danste op het dak, drie verticale stofwolken die opstegen vanop een heuvel en dan niets meer als stof en een kleine regenton vlak naast me die dreigde om te vallen. M’n gezichtsveld reikte nauwelijks een meter of twee. Het was een moment dat ik herinnerringen uit m’n leven zag voorbij schieten alsof dit het einde was en ik aan dié beelden nog even moest herinnerd worden. Ik zag de tak van de boom naast de trap en stelde me voor dat ik er naartoe sprong om in veiligheid te komen, het duurde een fractie vooraleer ik besefte dat ik wellicht beter kon blijven waar ik was: óp het dak.

Zeven jaar geleden en de film speelt zich weer opnieuw voor me af. De stofwolk die we met ons allen noodgedwongen inademden nam in intensiteit af, hoewel de aarde nog schokte. Het huis waarop ik stond, stond nog recht, voorlopig toch. Ik keek rond. Wat eerst opdaagde uit de stofwolk was het water dat uit de grote waterton stroomde. De ton was intakt en stond nog recht op het dak, maar de aansluitingen waren afgebroken. Het wegstromend water kleurde het beton zwart, het stof voor zich uit duwend, voor er zelf weer onder bedolven te geraken. Nog voor ik het dak afrende zag ik dat huizen rondom waren ingestort. Als het stof was neergedaald zagen we her en der zwarte rookpluimen opstijgen uit gigantische vuurhaarden, gebouwen in het landschap die ontbraken,… De stad was verwoest.

Zeven jaar geleden. Weer even alsof het gisteren was.

Quelles considérations constitutionnelles ?

Par Joris Willems – Étudiant doctorant Université de Gent (Belgique) / Observateur Électoral pour la Commission Épiscopale Justice et Paix (JILAP)

En 2015 les premières élections depuis 2011 ont eu lieu en Haïti. Il était prévisible que l’accumulation de toutes élections combinées – cinq en total – et un nombre record de partis politiques – 128 partis et plate-formes – allait rendre le processus très complexe. Des violences et des irrégularités graves ont été minimisées par les amis d’Haïti qui continuent d’appuyer l’exécutif à organiser des élections ce dimanche 24 janvier. Si la presse haïtienne déborde de dénonciations envers cette mascarade électorale planifiée, les voix qui se lèvent contre la validation d’un processus électoral pourri par les ambassades étrangères se multiplient.

Sans l’appui publique de la communauté internationale, avancer un processus tellement contesté serait tout simplement impossible. Effectivement, cette même communauté internationale avait – après des manifestations en 2010 – décidé de réévaluer les résultats des élections présidentielles en 2010 ouvrant la porte à la présidence pour Michel Martelly. Aujourd’hui, avec Martelly au pouvoir, elle ne veut – malgré des dénonciations massives à travers des manifestations dans les rues et rapports accablants, y compris celui d’une commissions mise en place par le président lui même – rien réévaluer. L’appui des amis d’Haïti vient non seulement sous la forme d’une minimisation des irrégularités constatées mais aussi en argumentant qu’il faudrait respecter les dates constitutionnelles. Continue reading →

Élu, par qui ?

Par Joris Willems – Étudiant doctorant Université de Gent (Belgique) / Observateur Commission Épiscopale Justice et Paix (JILAP)

En 2015 des élections ont finalement été organises en Haïti. Le processus électoral, ayant accumulé 4 ans de retard sur l’agenda constitutionnel, s’annonçait très difficile. Pas moins de 5 scrutins devaient être organisées en parallèle. Le premier, réalisé le 9 août, fut entaché de violences et annulé dans plusieurs circonscriptions. Au niveau national pas moins de 18 % des procès verbaux (PV) ont été perdus. Si le deuxième scrutin, du 25 octobre – premier tour de la présidentielle – s’est déroulé dans un calme relatif, des accusations d’irrégularités majeures et de fraudes massives ont fini par forcer à la création, peu avant Noël, d’une Commission d’Évaluation Électorale Indépendante (CEEI). Celle ci avait comme tâche de vérifier les accusations de fraudes, ce qu’elle a fait sur un échantillon aléatoire de 12 % des PV.

Le rapport de la CEEI du 2 janvier 2016, certes rédigé avec une acrobatie sémantique remarquable, est néanmoins clair sur certains points : « Les témoignages recueillis sont unanimes à reconnaître que les élections du 25 octobre 2015 étaient entachées d’irrégularités, et que plusieurs candidats ont bénéficié de la part de leurs représentants aux BV [Bureaux de Votes] de ces irrégularités assimilables à des fraudes1». La Commission relève que seuls 8 % des PV ne présentent aucune des irrégularités graves et que 46 % en présentent 3 ou plus.

Comme si de rien n’était, le troisième tour de scrutin – et deuxième tour des présidentielles – est annoncé par les autorités haïtiennes pour ce 24 janvier. Pour les amis d’Haïti  – c’est à dire la communauté internationale – c’est « un pas dans la bonne direction »2. Le chef observateur adjoint de l’UE, José Antonio De Gabriel s’est vu conforté par le rapport de la CEEI : “dans l’immense majorité, comme nous l’avons prouvé lors de notre vérification, ce sont des erreurs facilement interprétables à la lumière des PV eux-mêmes et qui parlent parfois de fatigue, de manque de motivation ou de manque de formation des personnes qui devaient remplir quatre PV le 25/10, à la fin de la journée ils sont fatigués3”. En bref, pour les amis d’Haïti on peut avancer, ils n’ont pas vu de preuves de fraudes massives4. Que le candidat arrivé en deuxième position du scrutin présidentiel refuse de participer aux élections dans ces conditions ne semble pas poser de problème. Continue reading →

Hoogspanning

De kater na de zware balans van 17 doden op het carnaval van een tweetal weken geleden leek de gemoederen kortstondig bedaard te hebben. Inmiddels zijn manifestaties weer dagelijkse kost en nieuwe betogingen en stakingen worden aangekondigd voor de komende dagen. Andermaal antwoordt de overheid dat de benzineprijs niet naar omlaag gaat en dat ze gratis bussen zal inzetten voor de werkwilligen tijdens de stakingsdagen. De onafhankelijke expert voor de mensenrechten in Haïti – op z’n derde missie in het land – duidde op 3 maart in een persconferentie op de ernst van de situatie en wees erop dat “deze manifestaties symptomen zijn van een sociale malaise die moet aangepakt worden”. Hij benadrukte in het bijzonder de hoogdringendheid om verkiezingen te organiseren.

Continue reading →

“No entiendo”

Alsof de binnenlandse crisis nog niet diep genoeg was, is ook de spanning met de Dominicaanse Republiek op een nieuw hoogtepunt gekomen, een Haïtiaan werd op 11 februari op een plein in Santiago aan een boom opgehangen en dat lokt in een al gespannen relatie vurige reacties uit. Nadat de man was opgehangen scandeerden gemaskerde mannen anti-Haïtiaanse slogans en staken de Haïtiaanse vlag in brand. De moord illustreert hoe het racisme in de Dominicaanse Republiek radicaliseert. Het vindt zijn weerslag tevens in een recente wet die Dominicaanse burgers hun burgerschap afneemt indien ze geboren werden na 1929 (!) en van buitenlandse ouders afstammen. Ik zie de situatie al voor me: een 85 jarige Dominicaan wiens nationaliteit werd afgenomen en die bevraagd door de Haïtiaanse immigratiebeambte maar één ding kan antwoorden : “no entiendo”.

Continue reading →

Gaz-naval of Carnaval ?

Hoewel er eindelijk een akkoord lijkt te zijn met betrekking tot de achterstallige lonen en de contracten van de leraars en ze vanaf donderdag terug aan de slag gingen, bleef ook de afgelopen week gekleurd door manifestaties en stakingen. Maandag en dinsdag – andermaal – een staking van de transportsector die nog steeds een daling van de benzineprijs eist, een staking die werd ondersteund door de oppositie. Nauwelijks verkeer in Port-au-Prince, jongeren voetbalden op normaal gezien drukke verkeersassen. Het openbaar vervoer kwam dinsdag in de late namiddag pas zeer timide terug op gang, en handelszaken, banken, supermarkten, overheidsdiensten bleven gesloten. Chauffeurs die het maandag riskeerden te circuleren namen het risico zich met stenen of flessen te laten bekogelen aan één van de talrijke barricades die waren opgericht. Transport tussen de hoofdstad en de andere steden – waar de staking iets minder strikt werd opgevolgd – lag volledig lam.

Continue reading →

Honger ? Praat erover !

Nauwelijks een dag gaat voorbij zonder manifestatie de laatste weken. Maandag en dinsdag was er een staking van de transportsector die een verlaging van de benzineprijzen eisen. Woensdag, donderdag en vrijdag stond de oppositie op straat om corruptie aan te klagen en te pleiten voor het vertrek van president Michel Martelly. Leraars van de publieke scholen zijn al weken in staking en vragen de beloofde benoemingen in orde te brengen en de achterstallige lonen te betalen. Studenten van de faculteit agronomie blokkeren al twee weken de kantoren van het ministerie van landbouw omdat de nieuwe Minister en staatssecretarissen niet voldoende competenties zouden hebben. De studenten van andere faculteiten ondersteunen de eis voor verlaging van de benzineprijzen en blokkeren de straten met brandende banden of uitgebrande autowrakken.
Continue reading →

Dossier de Presse: 17 organisations démocratiques et populaires haïtiennes analysent et proposent à l’occasion de la commémoration du 5ème anniversaire du séisme du 12 janvier 2010

Ce dossier (Consultez l’original en pdf) s’adresse principalement aux journalistes étrangers qui vont contribuer à la couverture médiatique à l’occasion de la commémoration du 5e anniversaire du séisme du 12 janvier 2010. Il veut attirer l’attention des journalistes sur la présence et le travail des organisations démocratiques et populaires.

L’objectif de ce dossier est de donner un aperçu des visions, des analyses et des revendications des organisations haïtiennes, proches de la population. Ainsi on veut rappeler à la presse (étrangère) que les organisations  haïtiennes ont des propositions qui reflètent ce qui se vit au niveau de la plupart des couches de la population.

 

Continue reading →

De dood van een dictator

redactie_logoIn dit interview door Radio Centraal werd me gevraagd toelichting te geven bij het overlijden van Jean Claude Duvalier, alias Baby Doc. Hij volgde in 1971 zijn vader op en werd na een volksopstand in 1986 van de macht en uit het land verdreven. In 2004 schatte Transparency International dat de Duvaliers tussen de 300 en de 800 miljoen USD gestolen hadden uit de schatkist. Duizenden vonden de dood onder het regime van de Duvaliers, honderdduizenden ontvluchtten het land. Het democratisch experiment dat erop volgde werd keer op keer in de kiem gesmoord, tot op de dag van vandaag. Continue reading →

Le double meurtre qui fait poser des questions

Dorsinvil-LarecheSamedi 8 février, dans un quartier bien fréquenté, Daniel Dorsinvil et son épouse Guirldy Larêche se font tuer vers midi tout près d’une librairie réputée de la capitale Haïtienne. L’homme reçoit une balle dans le cœur, sa femme reçoit cinq balles, l’assassin monte sur une moto et part. Dorsinvil, quoique pas une figure publique, était le coordonnateur de la Plateforme des Organisations Haïtiennes des Droits Humains (POHDH). Sa femme travaillait comme infirmière chez l’ONG humanitaire Médecins Sans Frontières (MSF). Les assassins on fait sur le coup trois enfants orphelins.
Continue reading →